Pierwsze pączki
Tłusty Czwartek: 10 ciekawostek o pączkach
Dietetycy: W tłusty czwartek nie powinno się zjeść więcej niż...
W tłusty czwartek pokusie skosztowania choćby jednego pączka trudno się oprzeć. Dietetycy nie mają przeciwwskazań, o ile skończy się maksymalnie na...
Dietetycy: W tłusty czwartek nie powinno się zjeść więcej niż... »
Pierwsze pączki
Pierwsze polskie pączki miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu. Do tego podawano je z tłustym mięsem i zapijano wódką. Pączki zyskały słodkie oblicze w XVI wieku, a zaokrągliły się na przełomie XVII i XVIII. Zwano je również blinami, babałuchami lub - na Śląsku - kreplami. O kreplach wspomina już Biblia Gdańska (1632), Biblia Leopolity (XVIw.) oraz Mikołaj Rej, pisząc "Mnieysi stanowie pieką kreple, więtsi torty".