Naukowcy odkryli szósty smak!
2015-10-20 11:41:11Kwaśna cytryna, gorzka czekolada, słodki miód. Te i inne smaki rozpoznaje nasze podniebienie. Umami odkryto kilkanaście lat temu. Naukowcy poszli znowu krok dalej. Po intensywnych poszukiwaniach i badaniach został odkryty kolejny, szósty już smak. Czy oznacza to, że będziemy intensywniej "przeżywać" konsumowanie jedzenia?
Każdy z nas ma konkretne upodobania kulinarne. To, czy preferujemy potrawy gorzkie, słodkie, kwaśne, słone zależne jest w wielu przypadkach od uwarunkowań genetycznych. Za to jak odczuwamy smak odpowiedzialne są receptory, które umieszczone są w naszych kubkach smakowych. Receptory te znajdują się na powierzchni języka i ust. Przez lata wiedzieliśmy o istnieniu podstawowych smaków. Gorzkiego, słodkiego, kwaśnego i słonego. W 2001 roku odkryto umami, który odczuwamy przez receptory kwasu glutaminowego. W ostatnim czasie do grona pięciu smaków dołączył szósty - tłuszczowy. Smak ten reaguje na cząsteczki kwasów tłuszczowych. Nie jest ważna więc konsystencja danego dania. Spożywając potrawę rozpoznamy ją po tym, czy zawiera w sobie tłuszcz. Same kwasy tłuszczowe smakują podobno okropnie. Czy odkrycie zmieni coś w naszych upodobaniach kulinarnych? Wszystko jest zapewne tylko kwestią czasu.
gol
fot. pixabay.com