Wiadomości - Artykuły

RestaurantWeek zdradza, kim są i co jedzą Goście Festiwalu!

2024-04-18 10:36:20

Z kim najczęściej wybierają się do restauracji? Jakie danie bije rekordy popularności? Co sprawia, że Goście w trakcie jednej edycji rezerwują wiele doświadczeń? RestaurantWeek przedstawia dane z raportów i wyniki ankiet z 10 lat prowadzenia restauracyjnego Festiwalu!

hint food and drinksFESTIWAL W LICZBACH

RestaurantWeek to niezmiennie od lat największy Festiwal kulinarno-towarzyski w Polsce i jeden z największych w Europie - wyższą frekwencję zalicza jedynie niemiecki Oktoberfest i francuski Salon du Chocolat. Każda edycja wydarzenia jest średnio o 10% większa od poprzedniej! Łącznie, w ciągu 10 lat działalności, Festiwale organizowane przez Restaurant Club przyciągnęły ponad 1,5 miliona Gości! Aktualna, wiosenna edycja, odbywająca się pod hasłem #FoodNewsGoodNews, również idzie na rekord. Czy uda się przebić liczbę 155 tysięcy osób z jesiennego RestaurantWeek? Czas na rezerwacje zaraz się kończy – dołącz do wspólnego bicia rekordu!

KIM JEST RESTAURACYJNY GOŚĆ?

Po każdej wizycie w restauracji Goście dostają szczegółową ankietę, która podsumowuje ich doświadczenie i pozwala przekazać najważniejsze informacje organizatorom Festiwalu. Wiedza o tym, kim jest festiwalowy Gość pomaga podnosić poziom i lepiej odpowiadać na potrzeby odbiorcy.

Jego typowy obraz przedstawia się następująco: kobieta, mieszkająca w większym mieście i chcąca odkryć nowe, kulinarne miejsca i smaki (73,3%). Na popisowe menu najczęściej zabiera partnera lub partnerkę (aż 77,3%), ale lubi też spotkania z przyjaciółmi (47,6%) i rodziną (28,1%). Goście Festiwalu to stali bywalcy restauracji - w ciągu miesiąca aż ponad połowa ankietowanych odwiedza je 1-2 razy, 35,6% od 3 do 5 razy, a 10% deklaruje kulinarne spotkania na mieście co najmniej 6 razy w miesiącu.

- Z partnerem co niedzielę wybieramy nową restaurację i jemy w niej obiad. Odkąd 6 lat temu córka pierwszy raz zaprosiła mnie na Festiwal, nie ominęłam ani jednej edycji.
  - mówi pani Beata ze Szczecina, stała Gościni RestaurantWeek - W ten sposób odkrywam wiele miejsc, do których wracamy, gdy Festiwal się kończy. W tej edycji planuję dwa wyjścia - jedno już za mną, a w weekend pójdziemy całą rodziną.

Co ciekawe: ponad 23,5% Gości korzysta z Festiwalu również poza miejscem swojego zamieszkania. Ogólnopolski charakter RestaurantWeek, obejmujący aż 13 regionów, pozwala na kulinarne wycieczki i odkrywanie lokalnych smaków w nieodwiedzanych wcześniej miejscach. I to nie tylko w Polsce! W ubiegłym roku Festiwal zawitał również do czeskiej Pragi – była to idealna okazja na weekendowy wypad szlakiem topowych praskich restauracji.

Zenka CafePrzede wszystkim JEDZENIE!

Festiwal RestaurantWeek od lat zrzesza foodies i potwierdzają to wyniki z ankiet. Najważniejszym czynnikiem, który wpływa na wybór danej restauracji jest właśnie festiwalowe menu, na co wskazuje aż 88,7% Gości. By menu było atrakcyjne powinno przyciągać uwagę wyjątkowymi składnikami (25,5%) lub rzadko spotykanym daniem (8%). Goście wybierają restaurację również pod kątem rodzaju kuchni (tu króluje włoska), renomy Chefa (aż 28,9%), a prawie 25% ankietowanych ulega pokusie zdjęć prezentujących festiwalowe dania. Wielu Gości w menu szuka swoich ulubionych potraw serwowanych w zupełnie nowej wersji. Od lat największą popularnością cieszy się tatar, który w najróżniejszych postaciach został podany w tej edycji w blisko 80 restauracjach.

W ostatnich latach obserwujemy rosnący trend spożywania mocktaili bezalkoholowych. W trakcie Festiwalu dostępny do wyboru jest mocktail Martini Vibrante & Kinley Tonic Water oraz Kinley Elderflower Zero Cukru, których popularność wzrosła w ciągu ostatniego roku dwukrotnie. Potwierdza to teorię, że bezalkoholowe alternatywy będą zdobywały coraz większe uznanie na polskim rynku.

Dołącz do rekordu na Festiwalu RestaurantWeek!

Odkryj autorskie menu od najlepszych Szefów Kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł (dodatkowe rabaty czekają na https://RestaurantWeek.pl). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Wyjątkowe menu pełne kulinarnych nowości przygotują najlepsze Restauracje we Wrocławiu, m.in. Concordia Taste, Bube, Fretti Sushi, Cimone oraz Hint.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® trwa 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Wyjątkowe, popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym przygotowują nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także warte uwagi Restauracje do odkrycia. Wśród nich między innymi: gofreak, Kwiaty Kawy i inne, Locals Only bistro&deli, Nai Wrocław,  Zenka Cafe oraz Bube Restauracja i Pizza.

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/  
Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

ip

fot. materiały prasowe

Słowa kluczowe: RestaurantWeek 2024, sonda, badania, co jedzą Polacy, dieta Polaków
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Red Bull Dance Your Style, Tina
Wielkie święto street dance'u powraca! Przed nami Red Bull Dance Your Style

Najlepsi tancerze z całej Polski będą ze sobą rywalizować w Warszawie w rytm największych muzycznych hitów.

Pewnym krokiem po marzenia. Miss Studentek Oliwia Szalkowska opowiada o drodze po koronę [WYWIAD]
Pewnym krokiem po marzenia. Miss Studentek Oliwia Szalkowska opowiada o drodze po koronę [WYWIAD]

Czy konkurs piękności może przydać się do rozwoju kariery?

Militaria
MILITARIA - przed nami Zlot Miłośników Militariów, Strzelectwa i Survivalu

Targi Lublin S.A. zapraszają w dniach 10-12 maja!

Polecamy
UWr - inauguracja roku
Aktywiści przerwali przemówienie Mateusza Morawieckiego podczas inauguracji roku na UWr

Zobacz, co się wydarzyło podczas uroczystej inauguracji roku na Uniwersytecie Wrocławskim.

Adam Niedzielski
Pandemia COVID-19: koniec obowiązku noszenia maseczek

Adam Niedzielski zapowiedział to, na co wszyscy czekali!

Polecamy
Ostatnio dodane
Red Bull Dance Your Style, Tina
Wielkie święto street dance'u powraca! Przed nami Red Bull Dance Your Style

Najlepsi tancerze z całej Polski będą ze sobą rywalizować w Warszawie w rytm największych muzycznych hitów.

Pewnym krokiem po marzenia. Miss Studentek Oliwia Szalkowska opowiada o drodze po koronę [WYWIAD]
Pewnym krokiem po marzenia. Miss Studentek Oliwia Szalkowska opowiada o drodze po koronę [WYWIAD]

Czy konkurs piękności może przydać się do rozwoju kariery?

Popularne
Internetowa wyszukiwarka... zmarłych
Internetowa wyszukiwarka... zmarłych Wrocław

Urząd Miejski Wrocławia, aby pomóc wielu mieszkańcom miasta, a także osobom spoza Wrocławia, w odnalezieniu miejsc pochówku krewnych i znajomych przygotował specjalny serwis.

Brak zdjęcia
Nie zgadzasz się na zbyt drogie stancje? Podpisz się! Wrocław

My, niżej podpisani studenci uczelni wyższych, protestujemy wobec nieuzasadnionych podwyżek opłat za wynajem pokoi i mieszkań w największych ośrodkach akademickich w Polsce.

Nagrody Darwina, czyli top 20 najgłupszych śmierci
Nagrody Darwina, czyli top 20 najgłupszych śmierci

Niektórzy swoją bezmyślnością przyczyniają się do poprawy puli genów ludzkości, eliminując z niej… samych siebie.