Wiadomości - Artykuły

Mateusz Gessler: Wiele restauracji nie podniesie się z kryzysu [WIDEO]

2021-04-09 14:11:31

Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator w rozmowie z newseria.pl przyznaje, że branża gastronomiczna przeżywa najpoważniejszy kryzys od wielu dekad. Jemu samemu, pomijając oczywiście kwestie finansowe, bardzo doskwiera brak możliwości realizowania się w zawodzie restauratora i kucharza. Tęskni też za atmosferą, jaka przed pandemią panowała w restauracjach, barach i kawiarniach. Posiłki na wynos lub w dostawie to jedynie namiastka pracy. Eksperci szacują, że blisko 1/3 lokali gastronomicznych może nie przetrwać „zamrożenia” i na stałe zniknie z kulinarnej mapy Polski. W wielu z nich w ciągu ostatniego roku zyski spadły nawet o 90%.

Mateusz GesslerMateusz Gessler o kryzysie w branży gastronomicznej

Mateusz Gessler podkreśla, że od wielu miesięcy właściciele restauracji ledwo wiążą koniec z końcem. Dochody są niewielkie, a nadal trzeba płacić podatki, czynsze za wynajem lokali i zadbać o wynagrodzenie zatrudnionych pracowników. Gastronomia stanęła nad przepaścią.

Pandemia jest niezwykle trudnym czasem dla nas restauratorów. Nie możemy wykonywać zawodu, który kochamy, i to jest najbardziej bolesna rzecz na świecie. To jest tak, jakby zabrać malarzowi pędzle, jakby zabrać architektowi wszystkie programy i możliwość tworzenia. Bo to nie jest tylko praca, to jest styl życia i teraz nam trochę to przeszkadza – mówi agencji Newseria Lifestyle Mateusz Gessler, restaurator.

Jak zauważa, choć przygotowywanie posiłków na wynos lub w dostawie pozwala nieco zminimalizować straty i zadbać o pieniądze na najpilniejsze wydatki, to jednak jest to zupełnie inny charakter pracy.

Musimy bowiem pamiętać, że w gastronomii zarabia się na czasie spędzonym w restauracji, na kawach, na herbatach, na alkoholu i na różnych takich rzeczach. Dostawy to jest jedynie margines, promil, ale cieszymy się, że one są. W tym przypadku najważniejsze są dla nas nie tyle pieniądze, tylko to, że coś robimy, że możemy gotować, pracować i powodujemy u ludzi odrobinę uśmiechu – mówi restaurator.

Zdaniem Mateusza Gesslera wiele restauracji nie poradzi sobie z kryzysem w branży gastronomicznej. Właściciele niektórych lokali już zdecydowali się zamknąć swoje biznesy, a wyposażenie wysprzedali niemal za bezcen. Inni jeszcze walczą o przetrwanie, a część z nich, by przetrwać, balansuje na granicy prawa.

Niestety będzie wiele restauracji, które się z tego nie podniosą. Nie ukrywam, że to będzie trochę prawo dżungli, najmocniejsi pozostaną na rynku, a ci, którzy sobie nie radzili i nie będą radzili po otwarciu wszystkich restauracji, to będą mieli gorzej. Ale trzeba być dobrej myśli i wierzyć w to, że upadnie jak najmniej restauratorów – mówi.

Mateusz Gessler uważa, że rynek gastronomiczny będzie się odbudowywał przez co najmniej kilka lat. Dużo będzie zależało od determinacji właścicieli lokali, pomocy, jaką otrzymają, i możliwości dostosowania się do nowych obostrzeń. Trzeba też będzie zadbać o dobrą ofertę, żeby na nowo zdobyć zaufanie klientów.

ip

fot. materiały newseria.pl

Słowa kluczowe: kucharz, restaurator, wywiad, newseria, kryzys, branża gastronomiczna
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
RestaurantWeek
RestaurantWeek zdradza, kim są i co jedzą Goście Festiwalu!

Z kim najczęściej wybierają się do restauracji? Jakie danie bije rekordy popularności?

Matczyna emerytura, matka z dziećmi
Matczyna emerytura wzrasta. Jaka jest kwota z ZUS?

Co ciekawe, ta emerytura nie jest zarezerwowana tylko dla kobiet.

grill na majÃłwkę
Majówka 2024: w domu czy na grillu? Wydatki ponad 1200zł! [wyniki badania]

Co ciekawe, to wcale nie najmłodsi respondenci są amatorami majowych wyjazdów.

Polecamy
Wawer - dzielnica z potencjałem
Wawer - dzielnica z potencjałem Warszawa

To dzielnica, która przyciąga dużą ilością terenów zielonych, spokojem, sąsiedzką atmosferą i dobrą infrastrukturą.

Inwestowanie to wyzwanie
Fundacja GPW realizuje projekt "Inwestowanie to wyzwanie", który obejmuje kilka istotnych aktywności

Konferencja adresowana jest do wszystkich, a przede wszystkim wykładowców, studentów, a także młodych przedsiębiorców.

Ostatnio dodane
RestaurantWeek
RestaurantWeek zdradza, kim są i co jedzą Goście Festiwalu!

Z kim najczęściej wybierają się do restauracji? Jakie danie bije rekordy popularności?

Matczyna emerytura, matka z dziećmi
Matczyna emerytura wzrasta. Jaka jest kwota z ZUS?

Co ciekawe, ta emerytura nie jest zarezerwowana tylko dla kobiet.

Popularne
Internetowa wyszukiwarka... zmarłych
Internetowa wyszukiwarka... zmarłych Wrocław

Urząd Miejski Wrocławia, aby pomóc wielu mieszkańcom miasta, a także osobom spoza Wrocławia, w odnalezieniu miejsc pochówku krewnych i znajomych przygotował specjalny serwis.

Brak zdjęcia
Nie zgadzasz się na zbyt drogie stancje? Podpisz się! Wrocław

My, niżej podpisani studenci uczelni wyższych, protestujemy wobec nieuzasadnionych podwyżek opłat za wynajem pokoi i mieszkań w największych ośrodkach akademickich w Polsce.

Nagrody Darwina, czyli top 20 najgłupszych śmierci
Nagrody Darwina, czyli top 20 najgłupszych śmierci

Niektórzy swoją bezmyślnością przyczyniają się do poprawy puli genów ludzkości, eliminując z niej… samych siebie.