Międzynarodowy Dzień Czekolady
2015-09-04 10:01:30Międzynarodowy Dzień Czekolady obchodzony jest 4 września. Jest to bezapelacyjnie najsłodsze święto w ciągu całego roku.
Czekolada jest uwielbiana przez ludzi na całym świecie. Jej historia sięga 1839 roku, kiedy to w Niemczech powstała pierwsza czekolada w tabliczce, której składnikami było kozie mleko, cukier i kakao. Wyprodukowała ją firma Jordan & Timaeus. Obecnie dostępnych jest wiele odmian tego smakołyku. Czekolada gorzka, która uznawana jest za najzdrowszą i najmniej kaloryczną, posiada minimum 70% składników z miazgi kakaowej. Na rynku są dostępne również czekolady z zawartością nawet 99% kakao. Zawartość kakao w czekoladzie mlecznej nie przekracza 50%. W jej skład wchodzi również mleko i wanilia. Coraz częściej spotykamy czekolady z różnego rodzaju dodatkami. Najczęściej są to bakalie i orzechy. Firmy prześcigają się jednak w wymyślaniu coraz to nowszych i ciekawszych smaków. Na sklepowych półkach możemy spotkać czekolady z żelkami, ciasteczkami, przyprawami takimi jak chilli. Oprócz wysokiej wartości energetycznej, czekolada posiada również inne właściwości. Dzięki niej wzrasta poziom endorfin w naszym organiźmie. Nasze samopoczucie ulega poprawie a my możemy się delektować jej smakiem i aromatem z uśmiechem na ustach.
wikipedia/gol
fot. pixabay.com