Ile kosztuje karta kredytowa dla studenta?
2014-11-27 15:17:33Banki dostrzegają rosnące potrzeby finansowe polskich studentów, dlatego w ręce 20-letnich żaków oddają dedykowane im karty kredytowe. Czy plastikowa gotówka jest tańsza w obsłudze od standardowych pożyczek i ile można na tym zaoszczędzić?
Wykorzystaj 50-dniowy okres bezodsetkowy
Czym różni się standardowa karta kredytowa od studenckiej?
Standardowe karty kredytowe to produkty zarezerwowane dla najbardziej wiarygodnych klientów banków, którzy mogą pochwalić się odpowiednimi przepływami pieniężnymi, a przy tym doskonale rozumieją swoje potrzeby konsumpcyjne.
Z kolei studenckie karty kredytowe są alternatywą dla kosztownych pożyczek gotówkowych na wypadek nagłej potrzeby, np. konieczności poniesienia dodatkowych kosztów najmu lokalu mieszkalnego, zakupu materiałów naukowych itd. Banki oferują je przede wszystkim osobom w wieku od 19. do 25. roku życia, którym nadano status studenta, co mogą potwierdzić aktualną legitymacją wydaną przez uczelnię wyższą.
W zależności od oferty, od studenta wymagane są także stałe wpływy finansowe na konto, np. z tytułu:
- wpłat od opiekunów prawnych,
- uzyskanego stypendium naukowego lub socjalnego,
- umowy o dzieło, zlecenie lub pracę.
Studenckie karty kredytowe są na ogół objęte 50-dniowym okresem bezodsetkowym (w przypadku kart tradycyjnych standardem jest 60 lub 61 dni), który jest doskonałym sposobem na wykorzystanie darmowego kredytu przez blisko dwa miesiące.
Warto wiedzieć: obsługa zadłużenia po okresie 50-55 dni na karcie kredytowej bywa kosztowna. O ile średni poziom oprocentowania pożyczek gotówkowych sięga dzisiaj 10-13% (źródło informacji: ranking Comperia.pl na dzień 26.11.14r.), o tyle w przypadku kart kredytowych realny poziom oprocentowania sięga 13-14%.
Karta kredytowa to realne oszczędności na zakupach
Karta kredytowa umożliwia studentowi także korzystanie z zakupów ratalnych na preferencyjnych warunkach, a także korzystanie z okresowych promocji partnerów z jakimi współpracuje bank, np. sieciami kin, sklepami spożywczymi lub odzieżowymi.
ip